Jag vill börja med att säga att rubriken är väldigt mycket mer rumsren än den låter. Så, nu har jag sagt det. Själva förfarandet att faktiskt pilla en katt, pillra menar jag – eller ge en katt piller, är dock inte så rumsrent.

När vi adopterade Ratchet och Artemis fick vi veta att de behöver äta P-piller. Att det inte är lätt att ge en katt medicin visste jag, vis av tidigare erfarenhet, men här finns ett ytterligare problem. Ingen katt gillar att bli hållen och istoppad ett förmodligen inte speciellt mumsigt piller – men de går med på det eftersom de tycker om sin matte och husse och litar på dem (i alla fall fram till medicineringen). Vårt problem var att Artemis, som skulle ha sitt första piller redan andra dagen hos oss, inte varken tyckte om oss eller litade på oss och definitivt inte hade någon som helst tanke på att låta sig plockas upp i någons famn.

Så vad gör väl en sansad och förståndig (läs konflikträdd) adoptivmatte då?

Vi sköt upp pillringen till nästa dag. Jag menar varför göra idag, det man kan göra i morgon? Tyvärr blev det ju i morgon ganska snabbt och Artemis hade vi inte sett röken av så mycket. Ett tag trodde vi att hon slunkit ut, eftersom hon var omöjlig att hitta.

– She’s a master of stealth! sa sonen.

– Of what? Sa den ömma modern och tillika engelskläraren.

– Of STEALTH! sa sonen, menar du att du inte kan det ordet? Vad är du för engelsklärare egentligen?

– Njoä … svarade den något generade så kallade engelskläraren.

– Hon är mästare på att gömma sig och ta sig fram osedd, säger sonen. Jag kan inte fatta att du inte kunde det ordet!

– …

Till mitt försvar får jag säga att jag varken spelar spel, där stealth kan vara av nytta eller brukar välja att läsa böcker där såna ord har en plats, men lite skäms jag. Jag förstår i och för sig att sonen kan ordet, för han har ju trott att han är en ninja sedan han lärde sig gå.

Nåväl tillbaka till pillrandet. Efter att ha insett omöjligheten i att plocka upp en katt som gömmer sig inuti underredet på en fåtölj, provade sonen en annan metod. Den lilla Röda hade varit förutseende att köpa en påse ostbågar, som vi hört att nämnd katt tycker mycket om. Det gjorde hon också, men bara en gång – den med p-pillret i. Nästa dag när det var dags för nästa piller, tyckte hon konstigt nog inte om ostbågar längre.

Dags att hitta på ett nytt knep, för att lyfta den stackars katten var (är) fortfarande inte tänkbart. Som tur var hade vi varit förutseende nog att köpa Kattmynta.

– – Let’s give her cat weed, sa sonen som av någon anledning nästan alltid pratar engelska.

So, we gave her cat weed. Det vill saga sonen lade fram så mycket kattmynta att hon rullade i det och såg minst sagt, ja … njutningsfull ut. När hon sedan var någorlunda drogad stoppade sonen i henne pillret. Utmärkt, klart för den här gången! Paus från pillrande i flera dagar!

Så blev det lördag och dags att ge båda katterna sina piller.

Vi började med att stoppa i Ratchet sitt piller, det gick hur bra som helst, helt enligt instruktionen i den här filmen.

Så var det dags för Artemis. Vi försökte med ostbåge, kattmynta och att gömma pillret i maten (inte så intelligent med tanke på att de dagen innan utan större bekymmer sorterat ut alla de nya matkornen från de gamla vi blandat med). Tillslut insåg vi att vi nog måste hålla fast henne och köra en Ratchet-variant. Men bara tanken på det fick den stackars söta lilla kissen att försvinna igen. Så no go.

Framåt kvällen kom jag på att jag hade sparat en laxbit till katterna. Vi delade det pyttelilla pillret i fyra delar och tryckte i det i laxen och efter att med viss möda fått rätt katt till rätt portion (Varför vill de alltid byta mat? Tror de seriöst att syrrans mat är godare? Båda två?) åt Artemis faktiskt, under hård – men Stealthy – bevakning upp hela pillret. Jippieee vi klarade det!

På lördag är det dags igen.

Nu ska jag äta frukostlunch för Lilla Röda och jag ska åka till Stockholm och sjunga in en demo i studio – eller det vill säga Lilla Röda ska sjunga in demon. Är rädd att min sånginsats inte skulle uppskattas så jättemycket. Undrar varför …

See ya!

PS: Innan vi fick katterna köpte vi som sagt kattmynta, samma dag köpte vi även kattschampo. Behöver jag nämna att vi inte har använt det än?