Aloha!
Det är ju så att jag har en träningsgalen make. I år var han så galen att han kvalade till Ironman på Hawaii. Long story short; here we are.

Resan var lång. Jag skaffade Spotify veckan innan för att jag skulle klara mig utan internet i så många timmar (och en parentes: Spotify är grrreat! Plötsligt har jag all musik som finns! Nästan.) Vi åkte hemifrån klockan 3 på söndag morgon, flög till London, fastnade i säkerhetskontrollen för att maken glömt en flaska äppeljuice i ytterfacket på ryggan. (Jag trodde att vi fastnade för att jag tryckt i en äppelpåse i hans ryggsäck, men no, inte mitt fel). Sedan fick vi springa genom hela Heathrow för att hinna med vårt plan.

Nästa anhalt var San Francisco. Inför landning fick vi fylla i ett formulär om vad vi hade med oss. En del av formuläret:
“I am bringing:
a, fruits, vegetables, plants, seeds, food, insects: Yes/no
b, meats, animals, animal/wildlife products: Yes/no
c, disease agents, cell cultures, snails; Yes/no
d, soil or have been on a farm/ranch/pasture: Yes/no”
Jo, känns ju kul att det faller under samma punkt att ta med insekter och frukt … Vad är det med amerikaner egentligen? Jag menar varken äppeljuice eller färska äpplen kan väl knappast anses som ett hot?

I alla fall hamnade vi någonstans i mitten av samlingen med anländande och råkade ta den långsammaste kön. Jag överdriver inte, den var verkligen långsammast, när vi kom fram var vi absolut sist, av hundratals personer, igenom passkontrollen. Under hela väntan visade de filmer om säkerhetskontrollen, bland annat av små ondsinta hundar som sniffade fram olagliga varor i väskorna, som till exempel frukt. Ooops! varför dumpade jag inte mina äpplen och solrosfrön på toan på väg till passkontrollen?! Varför!! Vad är det med mig egentligen? I mina farhågor såg jag för mig hur vi skulle bli muddrade både på ut- och insidan och satta i karantän, för olaga solrosfrö-införsel. Jag blev mer och mer nervös och funderade på hur jag skulle kunna hålla masken igenom säkerhetskontrollen och var jag sedan skulle kunna dumpa min olagliga frukt i första bästa papperskorg. (Undrar hu nervös jag skulle varit om jag hade haft med mig “disease agents” vad nu det är.) De kollade pass, fotade, tog fingeravtryck – alltså inte ett, utan alla, och den kontrollant vi hamnade hos – vi bytte kö när det blev tomt i alla andra – var trevlig och glad. Jag började känna mig rätt säker på att jag skulle klara mig igenom oupptäckt med min förargliga frukt. Då säger maken:
– Jag har en banan i väskan, kan jag dumpa den någonstans?
Förädare!!! Vill han bli body-cavity-searched eller?
– No problem, you can leave it at the agriculture station över there!
Phu! Självklart – the agriculture station – att jag inte tänkte på det.

Vid jordbruksstationen stod en herre som var långt ifrån lika trevlig som vår passkontrollant. Faktum var att jag nästan började skratta åt honom för jag trodde att han skämtade.
Maken lämnade fram sin banan och jag tog skamsen upp min påse med äpplen och rostade solrosfrön.
– I have some apples … and sunflower seeds … which we ate, sa jag.
-I will have to take the apples, but you can keep the seeds, sa kontrollanten, anything else?
– Yes, a broken cookie, sa jag och tog upp smulorna, som flygkakan i sin lilla plastpåse förvandlats till.
– No, you can take the cookie, sa kontrollanten.
I smiled – funny dude! Konstigt nog log inte kontrollanten. Inte alls.
– You need to take your cookie, sa han, en aningen hotfullt.
Shit, some peole really don’t like cookies!

Vi skulle vänta fem timmar på flyget till Hawaii. Det såg vi inte direkt fram emot. Och jag kan tala om att vi inte blev lyckligare av att planet var 4 timmar försenat. Men nu kan vi San Francisco flygplats!

To be continued …